Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ζαγοροχώρια: Το γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορη

Πριν 2 χρόνια περίπου (Φλεβάρης του 2010) είχαμε με την παρέα τη φαεινή ιδέα να επισκεφθούμε τα Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα τα χωριά Κουκούλι και Τσεπέλοβο. Το μετεωρολογικό δελτίο έκανε λόγο για χιονοπτώσεις στα ορεινά των Ιωαννίνων, αλλά αυτό δεν μας πτόησε. Για την ακρίβεια μας εξίταρε ακόμη περισσότερο να ζήσουμε την προδιαγραφόμενη "περιπέτεια"! Άλλωστε ήταν 3ήμερο της Αποκριάς και ένας καλός φίλος είχε κλείσει κατάλυμα στο ορεινό Τσεπέλοβο...
Φύγαμε από τα Γιάννενα με έντονη βροχή αλλά όσο ανεβαίναμε η βροχή έγινε χιονόνερο και λίγο πριν φτάσουμε στο πανέμορφο πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη (κοντά στο Κουκούλι) η πυκνή χιονόπτωση ήταν πλέον γεγονός!
Έτσι, φτάνοντας στο γεφύρι, είδαμε αυτήν την εικόνα!.. 


Το γεφύρι εν μέσω χιονόπτωσης! (Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010)


Το γεφύρι του Νούτσου (ή Κόκκορη όπως είναι επίσης γνωστό) βρίσκεται, κοντά στο χωριόΚουκούλι , στο ποτάμι του Βοϊδομάτη. Ο Νούτσος Κοντοδήμος από το Βραδέτοχρηματοδότησε την κατασκευή του γεφυριού, το οποίο πήρε το όνομα του. Σε επιγραφή σε πλάκα αναγράφει χρονολογία 1750 (ο Λαμπρίδης αναφέρει και τον Νούτσο Καραμερσίνη ως κατασκευαστή το 1768).
Λέγεται και γεφύρι του Κόκκορη (ή Κόκκορου) γιατί, ο Κόκκορος από το Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του. Τελευταία, το γεφύρι επισκευάστηκε ξανά από την ένωση Ζαγορισίων.
Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται η σπηλιά που κρύφτηκε ο λήσταρχος Νταβέλης με δύο άλλους ληστές. Από μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα κοντά στο γεφύρι του Κόκκορου περνούσαν φορτωμένες με πυρομαχικά και εφόδια οι γυναίκες της Πίνδου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Πηγή: www.zagoroxoria.gr


Δίπλα ακριβώς στο γεφύρι, δεσπόζει ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος, γνωστό πεδίο δράσης για τους απανταχού αναρριχητές! Η παρακάτω εικόνα (από σχετική με την αναρρίχηση και την ορειβασία ιστοσελίδα) δείχνει τη διαδρομή που κάνουν μέχρι την κορυφή του βράχου. Οι αναρριχητές ονομάζουν το σημείο "Πύργος του Κόκκορη" και όχι άδικα όπως βλέπετε...


Φωτογραφία από: www.routes.gr


Αφήνοντας το γεφύρι, ανηφορίσαμε για το ορεινό Τσεπέλοβο στα 1100μ. περίπου υψόμετρο. Η απλή χιονόπτωση είχε μετατραπεί εκεί πάνω σε χιονοθύελλα! Ας είναι καλά το 4Χ4 και οι ηρωικοί οδηγοί των μηχανημάτων της Νομαρχίας που αγωνίστηκαν σκληρά για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό έτσι ώστε όλοι εμείς οι επισκέπτες να κάνουμε το "κομμάτι" μας και τις διακοπές μας...
Άλλωστε, ήταν το τριήμερο της Αποκριάς και της Κ. Δευτέρας, τα καταλύματα και οι ξενώνες σε όλα τα Ζαγοροχώρια είχαν "κλειστεί" πολλές ημέρες πριν και θα ήταν κρίμα όλοι αυτοί οι επισκέπτες να χάσουν τις διακοπές τους αλλά και οι επιχειρηματίες να ζημιωθούν οικονομικά σε μια περίοδο που η επισκεψιμότητα στην περιοχή ήταν μεγάλη...  
Ένα μπράβο λοιπόν γι'αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονταν σκληρά, μακρυά από τις οικογένειές τους αυτές τις γιορτινές ημέρες!
Οι 3 φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το Τσεπέλοβο.


Τσεπέλοβο 1: Εικόνα έξω από τον ξενώνα



Στο δρόμο προς το Τσεπέλοβο...



Τσεπέλοβο 2: Το χιόνι έπεφτε "παπλαμούδα" όπως λέμε στην Ήπειρο!


Για το τέλος άφησα μια εκπληκτική εικόνα του γεφυριού από ιστοσελίδα με πανέμορφες εικόνες επαγγελματιών φωτογράφων από τοπία σε όλη την Ελλάδα!
Η εικόνα είναι σύνθεση πολλών διαδοχικών νυχτερινών φωτογραφιών που απεικονίζουν αστρικές ιχνογραμμές πάνω από το γεφύρι, ενώ τα πράσινα σημάδια (καθώς και η ευδιάκριτη πράσινη γραμμή) που είναι διάσπαρτα στο πλάνο είναι πυγολαμπίδες!!!
Την ιστοσελίδα αυτή σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα και θα την βρείτε και στην πλευρική μπάρα του ιστολογίου, στις "ιστοσελίδες που αρέσουν"!

Εικόνα από την ιστοσελίδα: www.greeksky.gr


5 σχόλια:

  1. Είναι ωραία εμπειρία να κάνεις διακοπές στα χιονισμένα Ζαγοροχώρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω επισκεφθεί τα Ζαγοροχώρια αλλά καλοκαίρι. Είναι παν΄ρμορφα όλες τις εποχές! Ωραίο το οδοιπορικό σου και πολύ όμορφες οι φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας ταξίδεψες φίλε John,
    στις ομορφιές των ηπειρώτικων βουνών.
    Η λαϊκή τέχνη και η φύση σε μια διαχρονική αλληλουχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο το κείμενο και οι φωτογραφίες. Μια διόρθωση όμως επιβάλλεται, το γεφύρι ονομάζεται Νούτσου (σωστό) ή Κόκκορου. Το Κόκκορη είναι λάθος που κακώς διαιωνίζεται σε ιστοσελίδες και αλλού. Το επώνυμο του μυλωνά από τον οποίο πήρε την δεύτερη ονομασία του ήταν Κόκκορος (και όχι Κόκκορης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή