Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Θεογέφυρο: Γεφύρι φτιαγμένο από το Θεό!



 Θεογέφυρο. Γεφύρι φτιαγμένο από τον Θεό. Έτσι το αποκαλούσαν ανέκαθεν οι κάτοικοι της περιοχής. Αλλά και οι ιστορικοί έτσι το μνημονεύουν
Από τα σπάνια γεωλογικά φαινόμενα, αποτέλεσμα ή καλύτερα έργο των ορμητικών νερών του Καλαμά. Έχει μήκος περίπου 45 μέτρα, πλάτος 3-4 μέτρα και βρίσκεται 20 περίπου μέτρα πιο ψηλά από τα νερά του ποταμού.
Το σχήμα του όμοιο με αυτό που το ανθρώπινο χέρι έχει δώσει στα διάφορα πέτρινα γεφύρια. Τοξωτό. Με την διαφορά ότι η φύση, που πήρε την θέση του ανθρώπινου παράγοντα στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήταν τόσο λεπτομερειακή. Τόσο τελειομανής. Περιορίστηκε στο να δώσει ένα βασικό σχήμα στο γεφύρι και απέφυγε τις λεπτομέρειες.
Η διαδρομή του Θύαμη, μετά την πεδιάδα της Βελλάς, συνεχίζεται μέσα από απότομους βράχους και γκρεμούς. Ειδικότερα μετά το χωριό Καταρράκτης η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που υποχρέωνε, χρόνια τώρα τα νερά του Καλαμά να κονταροχτυπιούνται με τους βράχους.
Αργά αλλά υπομονετικά σ΄ αυτή την ιδιόμορφη μονομαχία τα νερά ήταν αυτά που άλλαξαν την μορφή του τοπίου. Οι βράχοι σιγά-σιγά νικήθηκαν. Υποχώρησαν. Η διάβρωση του εδάφους από τα νερά ήταν τέτοια στο πέρασμα του χρόνου, που οι χαράδρες μεγάλωσαν. Το τοπίο έγινε ακόμη πιο εντυπωσιακό ακόμη πιο όμορφο.

(Πηγή: www.theogefyro.gr)


 Από την επίσκεψή μου μαζί με τη σύζυγο στο ονειρικό τοπίο που σμίλεψε η φύση τον Αύγουστο του 2011.
(Σημ: Η επίσκεψη έγινε μια ημέρα με καύσωνα. Στο σημείο η θερμοκρασία στις 11 το πρωί ήταν 20,5 οC!..)






Εδώ ο ποταμός Καλαμάς που περνά κάτω από το γεφύρι. Ξεκινά το ταξίδι του από το όρος Δούσκο κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και εκβάλλει στο Ιόνιο.

5 σχόλια:

  1. Πραγματικά θεϊκό τοπίο και πολύ καλές οι φωτογραφίες σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδανικός προορισμός ειδικά τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο αφιέρωμα και εξαιρετικές φωτογραφίες.


    ΥΓ. Καλή αρχή.
    Το blog σας έχει μόνιμη θέση και στο δικό μας, στην πλαινή μπάρα μας με τίτλο "Περιήγηση σε blogs αναγνωστών μας" (meteojohn)

    ΑπάντησηΔιαγραφή