Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ορεινή Κορινθία: Τοπίο στην ομίχλη!

Χθες το πρωί είχα την τύχη να βρεθώ για επαγγελματικούς λόγους στην ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα στο οροπέδιο του Φενεού, του οποίου η βάση έχει υψόμετρο 800 μ. περίπου. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι μοναδικής ομορφιάς και δίκαια έχει χαρακτηριστεί "Κορινθιακή Ελβετία".
Αμέσως μετά το χωριό "Καστανιά", ο δρόμος περνάει μέσα από πανέμορφο δάσος με έλατα και καστανιές. Διασχίζοντας το ορεινό φυσικό διάδρομο που σχηματίζουν τα όρη "Ζήρεια" και "Ολίγυρτος" υπό κανονικές συνθήκες αποκαλύπτεται μπροστά μας το οροπέδιο του Φενεού με τα χωριά του (Μάτι, Μοσιά, Μεσινό, Φενεός, Αρχ. Φενεός, Στενό Πανόραμα, Άνω & Κάτω Ταρσός). Η φύση όμως χθες 1η Νοεμβρίου είχε άλλα σχέδια και μου αποκάλυψε ένα πολύ διαφορετικό και πανέμορφο τοπίο στο οποίο κυριαρχούσε η πυκνή ομίχλη! Τα χωριά κάτω από αυτήν, όπως ήταν φυσικό, ήταν άφαντα, καλυμμένα από το λευκό πέπλο της...
Ιδού μερικές εικόνες...












Και λίγα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή...
Η περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο σε σχήμα τριγωνικό, «στεφανωμένο» από πυκνά δασοβουνά, γειτονεύοντας δυτικά με το Νομό Αχαΐας και το Νομό Αρκαδίας νότια.
Το μέγιστης αισθητικής και οικολογικής αξίας οροπέδιο του Φενεού «κουβαλάει» στη γη το μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Μυθολογίας.
Οι ποταμοί Όλβιος και Δόξα μετέφεραν τους χειμώνες τα νερά τους στην πεδιάδα, καθώς δεν είχαν έξοδο προς τη θάλασσα, μετατρέποντας την πεδιάδα σε λίμνη, ενώ οι καταβόθρες που συνεχίζουν να βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σαϊτάς «ρουφούσαν» τα νερά της λίμνης.
Ο Ηρακλής φέρεται ως ο κατασκευαστής των καταβόθρων, ενώ άλλες μυθικές εκδοχές τις παρουσιάζουν σαν εισόδους προς τον Άδη.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο πρώτος οικισμός στο Φενεό δημιουργήθηκε από τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900 π.Χ., κατοικήθηκε από Αρκάδες.
Το Μυκηναϊκό κέντρο του Φενεού δημιούργησαν οι Αχαιοί το 1500 π.Χ., οι οποίοι υπό την αρχηγία του βασιλικά των Αρκάδων Αγαθήνορα έλαβαν μέρος με 60 πολεμιστές στον Τρωικό Πόλεμο.
Στα βορειοδυτικά κράσπεδα της πεδιάδας του Φενεού και κοντά στα σημερινά Καλυβάκια βρισκόταν η Ακρόπολη του Φενεού. Στις ανασκαφές των ετών 1958-1961 ανακαλύφθηκε Ναός αφιερωμένος στο Θεό Ασκληπιό.
Πηγή:www.korinthia.net

4 σχόλια:

  1. Έτσι για να μη ξεχνάς και τον τόπο καταγωγής σου, στον οποίο η ομίχλη είναι τακτικό φαινόμενο!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχες Γιάννη,καθυsτερησα λιγο να τις δω γιατι ελειπα,αλλα ειναι υπεροχες τωρα που τις ειδα...¨-)keep going on

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη οι φωτο ειναι καταπληκτικες προσφεροντας ενα θεαμα που δυσκολα θα αντικρισει καποιος για την συγκεκριμενη περιοχη.Καλη αρχη και παντα να μας προσφερεις μια αλλη ματια για τον τοπο μας μεσα απο την μεγαλη σου αγαπη για την μετεορολογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή