Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

14 Σεπτέμβρη 2019: Ο εφιάλτης επέστρεψε...Το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:35 περίπου, ξέσπασε πυρκαγιά στους πρόποδες των Γερανείων, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, πολύ κοντά στο νεκροταφείο και στα τελευταία σπίτια της πόλης.
Γρήγορα βγήκα στο μπαλκόνι και είδα τους καπνούς. 
"Θα την προλάβουν" είπα μέσα μου. 
"Βοριαδάκι δεν προέβλεπε το Μετεωρολογικό δελτίο?" 
"Ε, θα την κατεβάσει προς τον Περιφερειακό και θα σβήσει".  
Κι όμως....ο άνεμος ήταν ένας "παράξενος" Νοτιοανατολικός. ΣΠΑΝΙΟΣ για καλοκαίρι που έχουμε συνήθως Βοριά ή Μαΐστρο. Αυτός ο καταραμένος νοτιοανατολικός μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχε σπρώξει τη φωτιά προς τα πάνω! Οι φλόγες σκαρφάλωναν ταχύτατα το βουνό αιφνιδιάζοντας Πυροσβέστες και Εθελοντές που είχαν σπεύσει στο σημείο άμεσα. 
Το κακό είχε γίνει πλέον. Ο εφιάλτης επέστρεψε στην πόλη μας 33 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1986!.. (κλικ στα ενεργά λινκ)
Τρόμος, θυμός, σφίξιμο στην καρδιά τα πρώτα συναισθήματα...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Στην παρούσα ανάρτηση έχω συγκεντρώσει φωτογραφίες από τους διαδικτυακούς Λουτρακιώτες φίλους μου, από τοπικά μπλογκς αλλά και από ανθρώπους που δεν γνωρίζω αλλά ανέβασαν δημόσια φωτογραφίες. 
Σκοπός μου ήταν να καταγραφεί το γεγονός όσο πιο λεπτομερώς γίνεται, να μείνει στην ιστορία και να αποτελέσει ντοκουμέντο, ίσως και εργαλείο μελέτης για τις αρμόδιες αρχές στο μέλλον.
Και βέβαια, για να τιμήσω τους "ήρωες των Γερανείων", τους πιλότους των Erickson (Sikorsky S-64 Skycran), των Canadair (CL-215 & CL-415), τους ακούραστους Πυροσβέστες, τα στελέχη της ΕΜΑΚ και τους Εθελοντές που για 3 μερόνυχτα όργωσαν το βουνό και αναχαίτισαν την φωτιά στην κορυφογραμμή πριν περάσει στη βόρεια-κατάφυτη πλευρά του βουνού!
(Τα Erickson και τα Canadair ήταν αυτά που σήκωσαν το κύριο βάρος της πυρόσβεσης. Συμμετείχαν όμως με κάποιες ρίψεις και ελικόπτερα Mi-26, Super Puma και Chinook)
Οι φωτογραφίες στο Facebook μετά από κάποιο διάστημα εξαφανίζονται ανάλογα με τις ορέξεις του αλγόριθμου και το πλήθος των αναρτήσεων των χρηστών. Στο μπλογκ ΟΧΙ. Το μπλογκ είναι ένα "διαδικτυακό ημερολόγιο" που μένει. 

Οι πηγές μου είναι οι εξής:
Loutrakiblog.gr, Loutraki365.gr, klife.gr, epilekta.com, "Ευρωκίνηση", Κ. Μυλωνόπουλος (από το μπλογκ του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου), Vas Val, Πάνος Μαυροπάνος, Παναγιώτης Μπεκιάρης, Παύλος Παύλου, Βασίλης Φόρτης, Νίκος Διολέτης, Παναγιώτης Δρίτσας, Θανάσης Ζόγκας, Θ.Ζάρκος, Γιάννης Παπαδάκης, Άρης Ηλίας και Κωστής Ζερβός. 
Επίσης, υπάρχουν και δικές μου φωτογραφίες.

Πάμε να δούμε τι έγινε με χρονολογική σειρά:

1. Σάββατο μεσημέρι - απόγευμα
Η πυρκαγιά ξεσπάει ξαφνικά κοντά στον Άγιο Φανούριο.

LOUTRAKI365.GR

LOUTRAKI365.GR

LOUTRAKI365.GR

K. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (1ο Δημ. Σχολείο Λουτρακίου)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ


Κ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (1ο Δημ. Σχολείο Λουτρακίου) 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ, λήψη απο Κόρινθο


2. Σάββατο βράδυ - ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ εικόνες

Κ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (1ο Δημ. Σχολείο Λουτρακίου)

Κ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (1ο Δημ. Σχολείο Λουτρακίου)

ΠΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΡΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΔΙΟΛΕΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΔΙΟΛΕΤΗΣ

epilekta.com, λήψη από Κόρινθο

"ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ" 

Θ. ΖΑΡΚΟΣ, λήψη από Κόρινθο

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΟΓΚΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

3. Κυριακή 15 Σεπτέμβρη. Η φωτιά υπό έλεγχο πλέον, αλλά ακόμα επικίνδυνη για αναζωπυρώσεις.

Κ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (1ο Δημ. Σχολείο Λουτρακίου)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Κ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (1ο Δημ. Σχολείο Λουτρακίου)4.Δευτέρα πρωί 16 Σεπτέμβρη.
Σβήνονται οι τελευταίες εστίες. Ο εφιάλτης τελειώνει!..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

Υ.Γ. Όπως βλέπετε στις εικόνες, ο καπνός αυτής της πυρκαγιάς ήταν λευκός ή λίγο γκρι. Δεν ήταν μαύρος ή χάλκινος. Αυτό συνέβη γιατί είχε βρέξει λίγο την προηγούμενη ημέρα και η καύσιμη ύλη ήταν σχετικά υγρή. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΕΥΤΟΜΑΙ τι θα είχε γίνει αν δεν είχε βρέξει...


5. Αφιέρωμα στους ΗΡΩΕΣ πιλότους των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών

Loutrakiblog.gr - Vas Val 

Loutrakiblog.gr - Vas Val

Loutrakiblog.gr - Vas Val

Loutrakiblog.gr - Vas Val

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ


ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ


Περισσότερες εκπληκτικές φωτογραφίες από ο σάιτ του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΔΩ!


6. Οι ΗΡΩΕΣ του βουνού. Πυροσβέστες-ΕΜΑΚ-Εθελοντές
Περπάτησαν ατέλειωτες ώρες σε απόκρημνο έδαφος φορτωμένοι με μεγάλους σάκους και με εφόδιο το θάρρος τους, λίγο νερό και λίγο φαγητό. Τους οφείλουμε πολλά! 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Loutraki365.gr

Loutraki365.gr

ΚΩΣΤΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

7. Ο επίλογος. 

Στην παρακάτω δορυφορική φωτογραφία φαίνεται το τμήμα των Γερανείων που κάηκε.
Μια μελανή κηλίδα στο κέντρο του βουνού μας. Η καμένη έκταση υπολογίζεται στα 3.400 στρέμματα περίπου.
Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, το 1986 κάηκαν περίπου 15.000 στρέμματα, δηλαδή όλη η μπροστινή πλευρά του βουνού που βλέπουμε από το Λουτράκι.
Γιατί είχαμε μικρότερη ζημιά από το 1986??
Εικάζω για 2 λόγους:
α) Τα πυροσβεστικά μέσα (αεροπλάνα, ελικόπτερα) είναι οπωσδήποτε πιο σύγχρονα στις μέρες μας από ότι 33 χρόνια πριν.
β) Ευτυχώς είχε βρέξει μία ημέρα νωρίτερα! Την Παρασκευή το πρωί 13/9 είχαν πέσει 5-6 χιλιοστά βροχής σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν στο Λουτράκι (Μ.Σ. του Αστεροσκοπείου Αθηνών), στην Περαχώρα (Ιδιωτικός Μ.Σ. του Παναγιώτη Λάιου) και στα Πίσια (Ιδιωτικός Μ.Σ. του Χρήστου Κόντου). Ο καπνός ήταν λευκός και όχι μαύρος(!) όπως είναι συνήθως στις καλοκαιρινές πυρκαγιές λόγω της εξάχνωσης της (έστω και λίγης) υγρασίας που είχε απομείνει στο έδαφος από την προηγούμενη ημέρα!
Αν δεν είχε βρέξει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Η πυρκαγιά θα είχε πολύ ταχύτερη εξάπλωση. ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1986 Η ΦΩΤΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΚΑΨΕΙ 15.000 ΣΤΡ. ΣΕ 6 ΜΟΛΙΣ ΩΡΕΣ!!!


Στην περσινή φωτιά της Κινέτας (23 Ιουλίου 2018) κάηκαν περίπου 50.000 στρέμματα! Φαίνεται το αποτύπωμά της ακόμα και στην φετινή δορυφορική φωτογραφία ανωτέρω. Ένα τεράστιο ανάποδο "πέταλο" από την κορυφή Μακρυπλάγι των Γερανείων μέχρι τη θάλασσα.
Στην παρακάτω περσινή δορυφορική φωτογραφία της NASA φαίνεται καλύτερα με σκούρο χρώμα.Το πλήγμα λοιπόν για τα Γεράνεια την τελευταία διετία ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ.
Κάηκε ακόμα και τμήμα που ήταν ενταγμένο στο δίκτυο "Natura" στην κορυφογραμμή, δηλ. κάηκε και ένα μέρος του δάσους Κεφαλληνιακή Ελάτης.

Η αιτία των πυρκαγιών?
Για την περσινή τεράστια φωτιά, σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ξεκίνησε από καλώδια και στύλους της ΔΕΗ (κλικ στον σύνδεσμο).
Τα αίτια της φετινής πυρκαγιάς είναι ακόμα άγνωστα και αναμένουμε γι'αυτό το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η αιτία ήταν παρόμοια, δηλ βραχυκύκλωμα από κολόνα της ΔΕΗ.
Μέχρι όμως να βγει το επίσημο πόρισμα από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία οφείλουμε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.

8.Και τώρα τι ???
Πάρα πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες, φορείς και σύλλογοι είναι έτοιμοι να ετοιμάσουν δράσεις για να επανέλθει το βουνό (όσο γίνεται βέβαια...) στην προηγούμενή του κατάσταση.
Δηλώνουν εντόνως αυτήν τους την επιθυμία στα Social Media, άλλοι προτείνοντας να γίνει "αναδάσωση", άλλοι να φυτευτούν "βελανιδιές που δεν καίγονται εύκολα" κλπ...
ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΕΣ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ (κατά τη γνωμη μου) ΑΝΤΙ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ μπορούν να μας συμβουλέψουν υπεύθυνα για το το πρέπει και ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε από εδώ και πέρα!
Γι'αυτό, προτείνω ο Δήμος ή κάποιος σύλλογος να διοργανωσει μια ημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για να ενημερωθεί υπεύθυνα η κοινή γνωμη του Λουτρακίου που αγωνιά για το μέλλον του βουνού!

Δειτε στον παρακάτω σύνδεσμο, άρθρο του αείμνηστου καθηγητή Ν.Μάργαρη για τον λόγο που ξεσπούν οι πυρκαγιές στα Μεσογειακά κλίματα και το αν πρέπει να γίνονται "αναδασώσεις" μετά από φωτιά σε πευκόφυτες εκτάσεις!
Αν είναι να "πειράξουμε" το βουνό, καλύτερα να το κάνουμε σωστά ή να μην το κάνουμε καθόλου και να αφήσουμε τη φύση να βρει το δρόμο της. 
Να κάνουμε ότι μας πουν οι ειδικοί επιστήμονες και τίποτα άλλο.
Το 1986 έγιναν κάποια "εγκλήματα" στο βουνό. Γι'αυτό το δάσος που προέκυψε δεν ήταν τόσο πυκνό όσο πριν τη φωτιά. 
ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ!

Ν.Μάργαρης - Γιατί καίγονται τα δάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου