Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

22 Απριλίου 1928 - Ο καταστρεπτικός σεισμός της Κορίνθου

Στις 22 Απριλίου 1928 έγινε ο μεγάλος και καταστρεπτικός σεισμός της Κορίνθου.
Η πρώτη ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στην Κόρινθο στις 21:00 το βράδυ και την ακολούθησαν 18 ασθενείς δονήσεις. στις 22:00 σημειώθηκε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός τον οποίον διαδέχτηκαν 6 μικροδονήσεις. 
Ο κυρίως σεισμός εκδηλώθηκε στις 22:14 και είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ήταν επιφανειακός, βάθους 5 χλμ και το επίκεντρό του υπολογίστηκε 70 χλμ δυτικά της Αθήνας, κοντά στη διώρυγα και εντός του τριγώνου Κόρινθος-Καλαμάκι-Λουτράκι. Ουδεμία σχέση είχε δηλαδή με το ρήγμα των Αλκυωνίδων που ενεργοποιήθηκε το 1981.
(Πηγή: Wikipedia.) 


Η αξία της ιστορικής μνήμης είναι γνωστή. Στις 22.4.1928, στις 10.14 μμ, κατεστράφη η Κόρινθος, για πολλοστή φορά, από ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3. Σκοτώθηκαν 20, τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι. Η πόλη, που χτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1858, αλλά και το Λουτράκι και το Καλαμάκι ισοπεδώθηκαν, 15.000 έμειναν άστεγοι. Στην Αθήνα και τον Πειραιά μόνο μερικές ρωγμές σε σπίτια παρατηρήθηκαν. Η πόλη ξαναχτίστηκε με τοπικό αντισεισμικό κανονισμό, ίσως τον πρώτο στην Ελλάδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Ουδεμία σχέση με το ρήγμα των Αλκυονίδων που ενεργοποιήθηκε το 1981. Το 1928 ενεργοποιήθηκε άλλο ρήγμα, νοτιότερα, πολύ κοντά στην πόλη. 

Ακολουθούν εικόνες από εφημερίδες της εποχής καθώς και βίντεο.






























Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο:



Και άλλο βίντεο: https://www.dailymotion.com/video/x569j93

Να σημειωθεί και το εξής: 
Την ημέρα εκείνη οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν ευνόησαν ισχυρή θερμή μεταφορά αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική. Έκανε δηλαδή αφύσικη ζέστη. 
Ίσως λοιπόν από τότε εδραιώθηκε στην πεποίθηση του κόσμου η (αστήρικτη) άποψη << κάνει αφύσικη ζέστη --> άρα θα κάνει σεισμό! >>
Αν ίσχυε αυτό δεν θα γίνονταν σεισμοί τον χειμώνα (όπως το 1981 το οποίο θυμάμαι προσωπικά πολύ καλά, έκανε πολύ κρύο εκείνη τη νύχτα).

Εικόνα από το αρχείο του Meteociel.fr - H κόκκινη περιοχή στην Ελλάδα υποδηλώνει θερμοκρασίες πολύ πάνω του μέσου όρου για Απρίλιο (Άνω των 30 οC)












Μάλιστα, την επόμενη ο καιρός άλλαξε απότομα (σύνηθες την άνοιξη) και την περιοχή έπληξε σφοδρή καταιγίδα με μεγάλο χαλάζι. Ένα ακόμα πλήγμα στους δυστυχείς σεισμόπληκτους.







Ο σεισμολόγος κύριος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επιβεβαιώνει (σε διαδικτυακή μας συνομιλία), ότι ΔΕΝ έχει αποδειχθεί σχέση των μετεωρολογικών και των σεισμικών φαινομένων.





Σχετικά με το σεισμό άρθρα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου