Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Καλοκαίρι 2021: Ακραίες θερμοκρασίες και πυρκαγιές.

Ας καταλάβουμε όλοι κάτι:

Δεν υπάρχουν ούτε "σατανικοί εμπρηστές", ούτε "πράκτορες των Τούρκων", ούτε "αυτοί που θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες". Οι άδειες για τις ανεμογεννήτριες δίνονται και σε δάση-κορυφές που ΔΕΝ έχουν καεί!
Οι εμπρηστές από πρόθεση είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ.

Τι υπάρχει?

• Υπάρχουν ΑΚΡΑΙΕΣ καιρικές συνθήκες και κλιματική αλλαγή.
Δείτε την εικόνα. Όλοι λένε για "ταυτόχρονες εστίες! ύποπτες!" 
Οι ακραίες πυρκαγιές σαν αυτές που βιώνουμε επεκτείνονται ταχύτατα και ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μόνο οι Φυσικοί - Μετεωρολόγοι γνωρίζουν. Αυτούς να ακούτε και όχι τους βλαχο-Δήμαρχους που "υποψιάζονται εμπρησμό", χωρίς κανένα στοιχείο φυσικά.

• Υπάρχει ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ (σε εγκληματικό βαθμό) του τύπου αγροτικές εργασίες με αέρα, κάψιμο κλαδιών, ασυντήρητα γεωργικά μηχανήματα 40+ ετών που πετάνε σπίθες πίσω, μπάρμπεκιου (!) στην εξοχή, οξυγονοκόλληση στο εξοχικό, ανεύθυνοι παραθεριστές σε κάμπινγκ στο δάσος κλπ κλπ.

• Υπάρχουν (δυστυχώς) ψυχοπαθείς - πυρομανείς.

• Υπάρχει το Πεύκο που ΘΕΛΕΙ να καεί (είναι ο μοναδικός τρόπος αναπαραγωγής του).

• Υπάρχουν ΣΚΟΥΠΙΔΌΤΟΠΟΙ εντός του δάσους, για τους οποίους πληρώνουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

• Και βέβαια... υπάρχει ο Εθνικός μας Εμπρηστής, η ΔΕΗ, με το ΥΠΕΡΓΕΙΟ δίκτυό της.

• Εννοείται ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες μπλε, ροζ ή πράσινου χρώματος που διαχρονικά τοποθετούν σε καίριες θέσεις όχι τους πιο άξιους αλλά τους πιο "αρεστούς".

- Όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ στο δάσος με δραστηριότητες... 
i) ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ (σπίτια, εξοχικά), 
ii) ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ (καλλιέργειες που απαιτούν διαχείριση με μηχανήματα, με φωτιά! κ.α.), 
iii) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ (βιοτεχνίες, επιχειρήσεις που απαιτούν ΕΝΕΡΓΕΙΑ για να δουλέψουν μέσα στο δάσος), αυτά θα γίνονται.
- Όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή αυτά θα γίνονται.
- Όσο η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει υπέργειο δικτυό αυτά θα γίνονται.
- Όσο δεν αλλάζει ο σχεδιασμός ΠΡΟΛΗΨΗΣ και καταστολής των δασικών πυρκαγιών αυτά θα γίνονται.

-->Πρέπει τα κονδύλια να πάνε στο έργο της υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου, στην πρόληψη για καθαρισμό του δάσους (από περίσσεια οργανικής ύλης και ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

-->Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερο τη συμμετοχή των εθελοντών η οποία είναι ΠΟΛΎΤΙΜΗ. Αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν τις δουλειές τους και ξεροσταλιάζουν κάθε καλοκαίρι στα πυροφυλάκια. Ίσως θα έπρεπε να τους ενισχύσουμε λίγο, έστω με κάποιες "συμβολικές" παροχές ή/και υλικοτεχνική υποδομή στη διάθεσή τους.

-->Και το σημαντικότερο: Είμαστε στο 2021. Πρέπει να μπουν και ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ στο παιχνίδι! Τα DRONES! Επίβλεψη δασικών εκτάσεων μέσω drones! 

Εναέρια μέσα έχουμε ή νοικιάζουμε. Είναι παντελώς άχρηστα (είτε το πιστεύετε είτε όχι) σε τέτοιες ακραίες πυρκαγιές. Είναι σαν να "φτύνεις" τη φωτιά και να περιμένεις να σβήσει...

Όσο για τις "αναδασώσεις"... απλά είναι να γελάει κανείς. Δεν έχουν καμία χρησιμότητα μετά από πυρκαγιά σε πευκοδάσος. Μόνο ΖΗΜΙΑ κάνουν. Ρωτήστε πιο ειδικούς από εμένα, Δασολόγους και Περιβαλλοντολόγους. 
Μόνο ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ αναδασώσεις έχουν νόημα, ΠΧ πέριξ μεγάλων οδικών αρτηριών, ή αρχαιολογικών χώρων (που πιθανόν να μην είχαν βλάστηση) και βέβαια ΟΧΙ ΜΕ ΠΥΡΟΦΙΛΑ ΕΙΔΗ όπως αυτά που βάλανε ΠΧ στη λεωφόρο Μαραθώνος (Κουναριές! έλεος!) όταν κάνανε τα Ολυμπιακά έργα.

Τέλος, ξαναθυμηθούμε τι λέει ο αείμνηστος Καθηγητής Ν.Μάργαρης για τα αίτια των πυρκαγιών στα Μεσογειακά οικοσυστήματα. Ας ακούσουμε τους ειδικούς και ας μη βλέπουμε φαντάσματα. --> Ν.Μάργαρης - Γιατί καίγονται τα δάση

Πηγή εικόνας: Theodore M. Giannaros , μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.



Όσο για τον καύσωνα?
Ότι και να πεις είναι λίγο. ΑΚΡΑΙΟΣ τόσο σε ένταση (έφτασε ακόμα και τους 47 βαθμούς τοπικά η θερμοκρασία!!!) όσο και σε διάρκεια (ξεπέρασε και την διάρκεια του καύσωνα του 1987 με τους χιλιάδες νεκρούς).
Ενδεικτικά κάποια στοιχεία στις παρακάτω εικόνες. 
Πηγή εικόνων: Meteo.gr, Meteology.grGeorge Tsavd










Υ.Γ. Στο Λουτράκι η θερμοκρασία έφτασε τους 42,2 βαθμούς!
Στην Περαχώρα τους 43,3 βαθμούς!!
Στους Αγίους Θεοδώρους τους 45,1 βαθμούς!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου