Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Η Πόλις Εάλω!

Σήμερα θα μου επιτρέψετε μια μικρή "παρασπονδία"...
Το παρόν ιστολόγιο, ως γνωστόν έχει ως θέμα την Μετεωρολογία, τον καιρό, την φωτογραφία, τα ωραία τοπία της Κορινθίας και της Ηπείρου και -κυρίως- όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό!

Μετά όμως τον προχθεσινό άθλο του μπασκετικού Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη, ως γνήσιος "γαύρος" δεν μπορούσα παρά να ασχοληθώ έστω και λίγο με αυτό το τεράστιο αθλητικό κατόρθωμα και να κάνω αυτό το μικρό αφιέρωμα που διαβάζετε, για ειδικούς λόγους...
Ένα αφιέρωμα που γράφω σήμερα, δυο μέρες μετά το μεγάλο αυτό έπος γιατί είμαι ακόμα σε αφασία, ζαλισμένος 48 ώρες μετά από το "μεθύσι" και την ανείπωτη χαρά και συγκίνηση που πρόσφεραν απλόχερα στους μπασκετόφιλους Ολυμπιακούς (και όχι μόνο!) οι αθλητές του "Θρύλου"!

Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει και στο παρελθόν Πανευρωπαϊκό τίτλο και είμαι σίγουρος ότι θα κατακτήσει και στο μέλλον και μάλιστα σύντομα. Όμως το συγκεκριμένο κύπελλο το κατέκτησε απέναντι σε έναν μπασκετικό κολοσσό: Την ΤΣΚΚΑ Μόσχας των 40 εκατομμυρίων ευρώ (μπασκετική αξία των παικτών της ή αλλιώς.. "μπάτζετ") έχοντας να αντιπαρατάξει δέκα φορές μικρότερο "μπάτζετ" σε αξία παικτών... Όμως, καμιά φορά στον αθλητισμό, δεν παίζουν στο παρκέ μπάσκετ τα χρήματα αλλά οι άνθρωποι-αθλητές οι οποίοι τυγχάνει να έχουν 10 φορές μεγαλύτερη ΚΑΡΔΙΑ και ΚΟΤΣΙΑ από τους ακριβοπληρωμένους αντιπάλους τους. Καμιά φορά ο "Δαυίδ" υψώνει αυθάδικα το ανάστημά του και κοιτάει στα μάτια χωρίς ίχνος φόβου τον μπασκετικό "Γολιάθ"!

Οι συγκυρίες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η φοβερή ανατροπή του σκηνικού που είχε διαμορφωθεί 10 μόλις λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα ήταν όλες εναντίον του Ολυμπιακού:
*Έχανε με 19 ολόκληρους πόντους διαφορά ενώ το παιχνίδι πήγαινε σιγά σιγά προς το τέλος του.
*Οι Αμερικάνοι-μισθοφόροι (και υποτίθεται "έμπειροι") παίκτες του δεν είχαν συνεισφέρει ούτε έναν πόντο στην προσπάθεια που έκανε η ομάδα.
*Οι Έλληνες παίκτες της ομάδας είναι στην πλειοψηφία τους 20άχρονα "αμούστακα" παιδιά, χωρίς εμπειρίες από τέτοιους μεγάλους αγώνες.

Κι όμως...
Αυτά τα Ελληνόπουλα, δεν σκιάχτηκαν στιγμή. Είχαν να ανέβουν ένα ολόκληρο βουνό μέχρι να κατακτήσουν τη νίκη. Δεν τα παράτησαν. Δεν έκαναν πίσω. Με Ελληνική ψυχή χιλίων λεόντων και χωρίς την συμπαράσταση των ξένων συμπαικτών τους όρθωσαν ανάστημα και κατάφεραν το θεωρητικά και μπασκετικά ακατόρθωτο!!!

Σε μια εποχή που καθετί Ελληνικό λοιδορείται στο εξωτερικό απέδειξαν ότι έχουν ψυχή, φιλότιμο και πολλά κιλά "καρύδια", αποδεικνύοντας ότι ο Έλληνας αν θέλει ακόμα και αν βρίσκεται στο ναδίρ μπορεί να δουλέψει ομαδικά και να σηκωθεί!

Ψυχή, φιλότιμο, ομαδικότητα, δουλειά...
Λέξεις-αρετές που για κάποιους στο εξωτερικό δεν ταιριάζουν στους "τεμπέληδες" Έλληνες τους οποίους "πληρώνουμε για να κάθονται να πίνουν ούζα κάτω από τον ήλιο στις παραλίες"...
Να όμως που μια χούφτα αμούστακα Ελληνόπουλα βροντοφώναξαν ένα μεγάλο "ΣΚΑΣΤΕ ΡΕ" προς όλους αυτούς που μας υποτιμούν σαν λαό.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά βίντεο του προχθεσινού άθλου!






Προσέξτε σε αυτό το τρίτο βίντεο το εκπληκτικό σπριντ αλα Γιουσέιν Μπόλντ των Αγγελοπουλαίων στα πρώτα 15 δευτερόλεπτα!


Ένα ακόμα εκπληκτικό αφιέρωμα σε περιγραφή Φ. Συρίγου - Ν. Παπαδογιάννη: Αφιέρωμα NovaSports!
Και οι Ιταλοί θαμπώθηκαν!
Η περιγραφή τους των τελευταίων δευτερολέπτων ΕΔΩ!
Και οι Τούρκοι σχολιαστές τα ίδια ΕΔΩ!


Υ.Γ. Συμπαθάτε με για την ίσως μεγαλύτερη σημασία που έδωσα στο γεγονός από ότι πραγματικά του "αξίζει" αλλά είχα πολύ καιρό να αισθανθώ περήφανος για κάτι... Για οτιδήποτε...
Τα τελευταία χρόνια μόνο από τον αθλητισμό παίρνουμε χαρές.
Σε όλα τα άλλα τα πεδία, άστα να πάνε...

Επίσης, ίσως να φάνηκε "εθνικιστικό" όλο αυτό...
Μακρυά από μένα κάθε εθνικισμός και κάθε θεωρία περί "ανωτερότητας" της "Ελληνικής φυλής" κλπ και άλλα τέτοια φαιδρά.
Όλοι οι άνθρωποι του θεού έχουμε την ίδια αξία. Αυτά γιατί οι καιροί είναι πονηροί και κάποιοι εσχάτως μετά τις εκλογές θεωρούν εαυτούς πιο "Έλληνες" και πιο "πατριώτες" από εμάς τους υπόλοιπους.

Και για το τέλος: ΘΡΥΛΕ-ΘΕΕ ΜΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΟΥ!!!

4 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο, αλλά για τους Αμερικάνους της ομάδας Λο-Χάινς-Ντόρσεϊ θα πρέπει να διαφωνήσω. ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ που παίζουν στο Θρύλο και δε μπορώ σε καμιά περίπτωση να τους θεωρήσω μισθοφόρους όπως πολύ πιο ακριβοπληρωμένους ξένους που είχαμε τα τελευταία 5 χρόνια.
    Μην ξεχνάμε ότι οι ισσοροπίες άλλαξαν με την έλευση του Λο και του Ντόρσεϊ (όπως και με τον επιπλέον χρόνο στο Σλούκα και ακόμα περισσότερο με το δέσιμο που αποκτούσε η ομάδα παιχνίδι με παιχνίδι-άθλο με άθλο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Απλώς ήθελα να δώσω περισσότερη έμφαση στην προσπάθεια των Ελλήνων και κυρίως των πιτσιρικάδων. ΟΚ το "μισθοφόροι" ίσως ήταν άστοχο για τους συγκεκριμένους Αμερικανούς. Έχουν περάσει κανονικοί μισθοφόροι από την ομάδα...

      Διαγραφή
  2. Ωραίο αφιέρωμα! Εγώ είχα υπηρεσία και ήμουν μέσα, μάλιστα από την απογοήτευση μου στο ημίχρονο πήγα να κοιμηθώ, ε μετά και εγώ δεν ξέρω πως δεν έμεινε με μείον ένα κρεββάτι ο θάλαμος!

    Καλό απόγευμα από Χίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή