Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018

Η επέλαση του κυκλώνα!

      Ένας σπάνιος μεσογειακός κυκλώνας (ή αλλιώς Medicane, σύνθεση των λέξεων Mediterranean Hurricane) που το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών του έδωσε το όνομα "Ξενοφών" επηρέασε την κεντρική και νότια Ελλάδα το τριήμερο 28-29-30 Σεπτεμβρίου 2018. Ο κυκλώνας επηρέασε τόσο το Λουτράκι όσο και την υπόλοιπη Κορινθία προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές. Στον Δήμο μας χτυπήθηκε με ιδιαίτερη μανία ο Σχίνος! 
      Κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου (κυρίως όμως το Σάββατο 29/9) είχαμε καταρρακτώδεις βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους σε όλο τον Δήμο μας. Τα ποσά βροχόπτωσης που έπεσαν ήταν πάρα πολύ μεγάλα και ασυνήθιστα για την περιοχή μας. Καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν σε Λουτράκι, Αγίους Θεοδώρους, Περαχώρα και Πίσια. 
ΕΥΤΥΧΩΣ η βροχόπτωση ήταν πολύωρη και κράτησε όλο το τριήμερο.
ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΟΛΗ ΜΑΖΙ σε λίγες ώρες. Αλλιώς θα είχαμε δραματικές εικόνες, παρόμοιες με αυτές του Οκτωβρίου του 1994 στην πόλη μας! Τότε δυστυχώς όλη η βροχόπτωση έπεσε σε λίγες ώρες. Σε μία νύχτα (21 προς 22/10/1994). 
Στο Λουτράκι έπεσαν 107 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 107 τόνοι/στρέμμα!
Στους Αγίους Θεοδώρους 147 χιλιοστά(!), στην Περαχώρα 169(!!) χιλιοστά και στα Πίσια 206 χιλιοστα!!! Ειδικά το νούμερο στα Πίσια προκαλεί δέος και αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα νερά καταλήγουν στον Σχίνο, καταλαβαίνουμε πως προέκυψαν οι εικόνες καταστροφής εκεί...

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από πολλούς φίλους μου στο Facebook καθώς και από τα 2 μεγάλα τοπικά-ενημερωτικά μπλογκς της πόλης μας.

1. Loutraki365.gr - Τραγική η εικόνα της παραλίας2. Loutrakiblog.gr - Λουτράκι: Καταστροφές από το ρέμα στην οδό Δ.Υπαλλήλων

3. 

3. Σχίνος - Τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές 
(Υλικό από Loutrakiblog.gr, Nikos Ktl, Γιώργο Λάμπρου και Γιώργο Πετρίτση)

4. 

4. Εικόνες της παραλίας - Ένας καφέ βούρκος
(Υλικό δικό μου, Παύλος Παύλου, Χρήστος Ανδρέου, Mellissa Briley, Σωτήρης Μήτρου, Tasos Mitsopoulos)Σε πολλές από τις εικόνες της παραλίας, θα προσέξατε τις τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που κατέβασαν τα ρέματα. Κυρίαρχο είναι το ΠΛΑΣΤΙΚΟ.
Επειδή θυμάμαι πολύ καλά τις παλιότερες μεγάλες καταστροφές το 1994 στο Λουτράκι και το 1997 στην Κόρινθο, παρόλο που τότε έπεσαν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βροχής, ΠΟΤΕ δεν είδα τόσο άθλιες εικόνες με τους τόνους  ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ να κυριαρχούν στα σκουπίδια.
Αναρωτιέμαι λοιπόν πόσο περισσότερο εξαρτημένοι έχουμε γίνει πλέον από αυτό με την πάροδο των χρόνων. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα υλικό που θέλει μερικές εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί-διαλυθεί στο περιβάλλον...

Οι εικόνες των ρεμάτων ΠΡΙΝ την καταστροφή (φωτο: Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου) είναι ΝΤΡΟΠΗ για τον πολιτισμό μας.Ελάχιστοι τολμηροί απέμειναν πλέον να κάνουν μπάνιο στον Κορινθιακό (φωτο Vas-Val)Υ.Γ. Εκτός από τις εμφανείς ανωτέρω επιπτώσεις της θύελλας, υπάρχουν και οι αφανείς -ακόμα- στον βυθό του Κορινθιακού. Αναρωτιέμαι τι ζημιά έχει γίνει στο θαλάσσιο περιβάλλον και τα αλιεύματα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου