Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Σαν σήμερα: Ο καταστρεπτικός σεισμός των Αλκυονίδων (24-2-1981)


Σαν σήμερα, στις Φλεβάρη 1981, μια παγερή νύχτα, χτύπησε το Λουτράκι, την Περαχώρα αλλά και την υπόλοιπη Κορινθία, την Αττική και τη νότια Βοιωτία ο μεγάλος και καταστρεπτικός σεισμός που είχε επίκεντρο στα "Καλάνησα" (Αλκυονίδες νήσοι).

Παραθέτω 2 εξαιρετικά βίντεο-ντοκουμέντα των Γιώργου Χρυσούλα και Νίκου Δημάκη που δείχνουν την μανία με την οποία χτύπησε ο Εγκέλαδος τον τόπο μας...







Επίσης, παρακάτω παραθέτω και λίγες χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το τεράστιο αρχείο (πάνω από 80 φωτο στο λινκ) του κ. Ανδρέα Σιώκου. Φαίνονται τα 3 κτίρια που κατέρρευσαν στο Λουτράκι και η καταβύθιση του εδάφους στον Σχίνο κατά 1 μέτρο περίπου. 

Α. Η πολυκατοικία στην κοντά στο ρέμα της οδού Αιγαίου



Β. Ξενοδοχείο "Κόντης"



Γ. Ξενοδοχείο "Απόλλων" 





Δ. Σχίνος (βύθιση του εδάφους κατά 1 μέτρο περίπου)




Ο μεγάλος αυτός σεισμός μελετήθηκε λεπτομερώς από τους σεισμολόγους και το πόρισμα ήταν ότι δεν ήταν ένας αλλά... ΤΡΕΙΣ! Ο πρώτος στις 24/2 περίπου στις 11 τη νύχτα με μέγεθος 6,7 R.
O δεύτερος λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της 25/2 με μέγεθος 6,4 R και ο τρίτος στις 4 Μαρτίου με μέγεθος 6,3 R κοντά στις Πλαταιές Βοιωτίας. 
Τα 3 διαφορετικά επίκεντρα φαίνονται χαρακτηριστικά στην παρακάτω εικόνα.
Τι έγινε δηλαδή; Το πολύ μεγάλο ρήγμα των Αλκυονίδων μήκους 30 χιλιομέτρων περίπου "έσπασε" σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο ένας σεισμός "πυροδοτούσε" ως "ντόμινο" τον επόμενο μέχρι που το ρήγμα έσπασε σε ολόκληρο το μήκος του και εκτονώθηκε όλη η ενέργεια που είχε συσσωρευθεί σε αυτό...

















Φυσικά οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ήταν εκατοντάδες, προέρχονταν και από τα 3 επίκεντρα και ταλαιπώρησαν τα κτίρια και την ψυχολογία των κατοίκων για πολλούς μήνες μετά το γεγονός!..

Δείτε κι άλλες φωτο-ντοκουμέντο από το blog του Γιάννη Αικατερίνη (Perahora.gr). Εντύπωση κάνουν αυτές με την επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος στην περιοχή "Σκάρπα" Περαχώρας!
Όλες εδώ: http://perahoragr.blogspot.gr/2018/02/24-1981.html







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου